Bouwen met een architect of met een bouwfirma?

Wij Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag. Het is en blijft een cliché, maar in elk cliché zit een grond van waarheid. We willen allemaal ons eigen stekje, het liefst ontworpen en ingericht naar onze persoonlijke smaak. Velen onder ons kiezen er dan ook voor om zelf een huis te bouwen. 
 
Om jouw unieke woondroom te realiseren zijn er een tweetal manieren waarop je te werk kan gaan. Je kan aankloppen bij een architect voor een woning op maat of je kiest voor de sleutel-op-de-deurformule. 
 
In dit artikel schetsen we kort een aantal voor- en nadelen van beide formules.
 

Sleutel-op-de-deurformule


Een sleutel-op-de-deurwoning is administratief overzichtelijk. Er is één centraal aanspreekpunt en je kan rekenen op een vlotte coördinatie van de werken. Klinkt aantrekkelijk, maar de formule brengt ook een aantal nadelen met zich mee: 
  • Bij een sleutel-op-de-deurwoning is er eerder een beperkte keuze aan materialen en mogelijkheden. Je krijgt bij het eerste contact vaak al een voorstel waar concrete materiaalkeuzes aan gekoppeld zijn.  
  • Werken met een bouwfirma is over het algemeen iets duurder dan traditioneel bouwen. Je betaalt namelijk ook voor de commissies van de onderaanemers. Er is wel een vast budget voorzien, net als een strikte deadline waar niet van afgeweken wordt.  
  • Keuzestress! Omdat je bij de start van het bouwproject de volledige woning al in kaart moet brengen, kunnen de vele beslissingen in die fase overweldigend zijn. 


Bouwen met een architect


Voor een meer persoonlijke aanpak kies je dus beter voor een architect. 
  • Jouw bouwdromen worden werkelijkheid. Een architect zet jouw unieke visie om in een concreet ontwerp, in de bouwstijl en met de materialen van jouw keuze, rekening houdend met het vooropgestelde budget.  
  • Een architect blijft onafhankelijk en zal altijd jouw belangen verdedigen bij eventuele geschillen met een aannemer.  
  • Professionele contacten: van het aanvragen van vergunningen tot het aanbevelen van bekwame aannemers, een architect vindt de snelste weg naar de juiste mensen.  
  • Een woning bouwen kan behoorlijk stresserend zijn. Als je met een architect samenwerkt, weet je dat je in goede handen bent. De architect kent de wetgeving, spreekt de juiste mensen aan en bewaakt het budget. Het enige wat jij moet doen is genieten van het resultaat. 

Wil je beroep doen op een architect? Strak P.Lan! 

Contacteer P.Lan Architectenbureau en realiseer de nieuwbouw van je dromen.  

Tijd voor een gesprek.