Duurzaam bouwen en de voordelen van energiezuinig wonen
07-02-2024
Duurzaam bouwen, het zit in de lift. En dat is niet onlogisch, niet alleen de energieprijzen blijven hoog, ook op ecologisch vlak is er werk aan de winkel en dringen milieuvriendelijke alternatieven zich op. Als je bouwt of verbouwt is het van cruciaal belang dat het energieverbruik in de woning onder controle blijft en dat er op een slimme manier met energie wordt omgegaan, zonder dat je moet inleveren op vlak van comfort.
In deze blog ontdek je hoe je op een duurzame manier kan bouwen en wat de voordelen zijn van een energiezuinige woning.
Hoe duurzaam bouwen?
In alle comfort wonen in een woning die op een slimme manier met energie omgaat? Het kan! Er zijn tal van opties beschikbaar om het energieverbruik in je nieuwbouwwoning laag te houden zonder aan comfort in te boeten. Zo kan je onder meer kiezen voor energiezuinige vloerverwarming of een geoptimaliseerde balansventilatie waarbij warmte of koelte doorheen de hele woning wordt verdeeld. Maar er zijn nog meer zaken die een invloed hebben op de energiefactuur. Tijd voor een opsomming!
- Isolatie: In een energiezuinige woning kan een goede isolatie niet ontbreken. Een geoptimaliseerde isolatie van de buitenschil zorgt ervoor dat er tijdens de wintermaanden minder energie nodig is om de woning op te warmen. Ook is er tijdens de zomer minder energie nodig om de woning af te koelen. Dit zorgt voor een lager verbruik en minder kosten.
- Zonnepanelen: Dé manier om je elektriciteitskosten te beperken. Optimaal georiënteerde zonnepanelen zijn onmisbaar in energiezuinige woningen en zijn bij nieuwbouwprojecten zelfs verplicht. Ook de combinatie met een thuisbatterij wint aan populariteit. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de opgewekte elektriciteit niet verloren gaat en op andere momenten kan worden benut.
- Warmtepomp: De toekomst van verwarming, zeker in combinatie met zonnepanelen. De panelen voorzien de warmtepomp van stroom en creëren een systeem dat garant staat voor een minimaal verbruik van energie en een maximale besparing op je energiefactuur.
- Warmtenet: Een duurzame en efficiënte manier om woningen te voorzien van warmte. Met deze optie ben je voor je verwarming quasi volledig energie-onafhankelijk en CO2-neutraal. Een warmtenet is een systeem waarbij warmte wordt geleverd aan meerdere woningen vanuit een centrale warmtebron. Deze warmtebron kan bijvoorbeeld een biomassacentrale, een warmtekrachtkoppeling (WKK), een geothermische installatie of een restwarmtebron zijn. De warmte wordt via een netwerk van leidingen naar de verschillende huizen getransporteerd waar ze gebruikt wordt voor verwarming, warm water of soms zelfs voor koeling.
- Slim energiemanagement: Krijg nog meer controle over je kosten door je energieverbruik nauwgezet op te volgen en toestellen op een intelligente manier te sturen. Zo kan je bepaalde toestellen automatisch laten draaien wanneer de zonnepanelen veel energie opwekken en kan je inplannen wat er op vlak van verbruik moet gebeuren wanneer je de woning verlaat.
Voordelen van duurzaam bouwen?
Een energiezuinige woning is niet alleen goed voor het milieu, ook je portemonnee heeft er baat bij. Duurzaam wonen levert namelijk tal van financiële voordelen op. Zo krijg je in de eerste plaats meer grip op je energieverbruik wat zich vertaalt naar een lagere energiefactuur. Omdat de waarde van de woning behouden blijft, is duurzaam bouwen een investering op lange termijn. Heeft je woning een energiepeil van E10 of lager, dan kan je bovendien rekenen op steun van de overheid, die je gedurende 5 jaar 100% korting geeft op je onroerende voorheffing. Vele banken geven ook betere voorwaarden op je lening als je een energiezuinige woning bouwt. Kortom, niks dan voordelen. Voor jezelf, je portemonnee én het milieu.
Wil je meer informatie over duurzaam wonen en energiezuinige woningen? Neem contact met ons op, wij voorzien je van een strak P.Lan.