Energienormen om rekening mee te houden

18-02-2022

Energiezuinig wonen is tegenwoordig de norm. Het blijft niet meer bij een suggestie, het is ondertussen een verplichting geworden. Zo zijn er heel wat eisen waarmee je rekening moet houden bij het bouwen of verbouwen van je huis. Wat moet je nu precies weten? We sommen de belangrijkste zaken even op.
 

EPB-eisen

Je hoorde deze afkorting ongetwijfeld al vallen wanneer het gaat over een huis bouwen of verbouwen. Maar wat betekent dat nu precies? EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Deze EPB-eisen gaan vooral over isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Aan welke eisen je precies moet voldoen hangt af van de ligging van het gebouw, het soort werken die uitgevoerd worden en de datum van de bouwaanvraag. We helpen je graag uitzoeken aan welke eisen je moet voldoen, maar hier sommen we alvast de meest recente energienormen op:
Vanaf 2021 moest iedere nieuwbouwwoning voldoen aan een E-peil van 30. Dit is dan een BEN-woning (Bijna Energie Neutrale woning)
Vanaf 2022 moet het S-peil van je woning 28 zijn in plaats van 31. 
Voor ingrijpende energetische renovatie (IER) bedroeg er in 2021 een maximum van E70. In 2022 is dit verstrengd naar E60. 


Dakisolatie

Dakisolatie is sinds 2020 verplicht. Is je dak nog niet voorzien van dakisolatie? Dan moet je voldoen aan de minimumnorm van 0,75m2K/W of een isolatielaag van 3 à 4 cm. Als je dit niet doet, kan je woning ongeschikt verklaard worden. 
 
Dakisolatie is zeker een slimme investering. Deze verdien je meestal al na 2 jaar terug. Daarnaast heb je ook heel wat premies en bonussen die ter beschikking zijn. Bijvoorbeeld:
De totaalrenovatiebonus: deze krijg je wanneer je 3 energiebesparende maatregelen uitvoert
De labelpremie: hierop heb je recht als je de EPC-score van je woning verbetert.
Netbeheerder Fluvius geeft bijvoorbeeld ook een premie voor dakisolatie. 


Renovatieplicht vanaf 2023

Iedereen die vanaf 2023 in Vlaanderen een ‘energieverslindende’ woning koopt, moet die woning renoveren. Maar wat is een ‘energieverslindende’ woning dan precies? Dat is een woning die een energielabel of het EPC-label E of F heeft. Wat moet er gebeuren om dit te verbeteren? Denk vooral aan thermische isolatie! Je dak, spouw of vloer isoleren heeft een grote invloed! 
 
Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Omdat dit soms een grote investering vraagt, stelt de Vlaamse regering een renteloze lening van €20 000 ter beschikking voor iedereen die de energiescore van zijn woning moet verbeteren. En zoals hierboven vermeld, kan je ook een beroep doen op premies en kortingen. 
 
Heb je een huis gekocht? Bouwgrond? Aan het bouwen of verbouwen? Wil jij weten aan welke normen jij moet voldoen en hoe je dat het best doet? P.lan architectenbureau helpt u graag met deze en andere vragen. Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden. 
 
Neem contact op

ctaimg

Een gesprek over jouw plan?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek in ons kantoor in Brugge.  Tijdens een eerste kennismaking kun je ons vertellen wat je voor ogen hebt. Bij ons ontstaat steeds het mooiste PLAN.