Jouw woning, jouw stijl

25-08-2022

Bouwen, dat is keuzes maken. Het hoort er nu eenmaal bij. Eén van de belangrijkste zaken die vrij vroeg in het bouwproces wordt vastgelegd, is de stijl waarin je wil bouwen. 
 
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ga je voor eigentijds of kies je voor traditioneel? 
De keuze is niet altijd even eenvoudig.
 
In deze blog krijg je een overzicht van de verschillende bouwstijlen waaruit je kan kiezen, dat maakt de keuze alvast wat gemakkelijker.
 

Eigentijds

 
Een eigentijdse woning wordt gekenmerkt door een mix van traditionele en moderne elementen. Een moderne gevel in combinatie met een traditioneel dak creëren een evenwichtige stijl die veel mensen kan bekoren. De ramen en deuren in dit type woning zijn grotendeels rechtlijnig afgewerkt. Een ander kenmerk is de vele lichtinval.
 
De keuze van de gevelstenen geven de woning een moderne of een klassieke aanblik. Een uniforme steen zorgt voor een moderne look, een genuanceerde steen brengt meer variatie. Ook de kleur van de voegen hebben een invloed op het uitzicht van de woning. 
 

Modern

 
Kenmerkend voor moderne woningen zijn de grote glaspartijen, de strakke en vernieuwende vormgeving en het gebruik van eenvoudige vlakken. De veelheid aan nieuwe materialen en het spelen met diepte en grootte zorgen voor een bijzondere levendigheid in de aanblik van de woning. 
 
De voorgevel bestaat meestal uit één vlak, nauwelijks onderbroken door ramen of deuren. Hier en daar afgewerkt of geaccentueerd met beton, metaal, hout of pleisterwerk. Andere veel gebruikte materialen zijn aluminium, zink en schrijnwerk uit kunststof. 
 
Hoewel er veel geëxperimenteerd wordt, hebben moderne woningen doorgaans een plat dak. Ook typisch voor de moderne stijl zijn de grote ramen en eventuele lichtstraten die voor veel lichtinval zorgen. 
 
 

Traditioneel

 
In de traditionele bouwstijl maken we het onderscheid tussen fermettes, pastorijwoningen en bungalows.
 
Fermette
 
In navolging van de na-oorlogse trend waarbij niet-landbouwers leegstaande boerderijtjes opknapten, werden vanaf de jaren ’60 veel woningen met het uitzicht van boerderijtjes gebouwd. Een fermette is dus een nieuwbouwwoning in hoevestijl, de precieze invulling van dit soort woning kan zoals bij andere bouwstijlen sterk uiteenlopen. 
 
Typische kenmerken van de fermette zijn het zadeldak met een dakkapel en het gebruik van authentieke materialen. Decoratieve elementen zoals houten vensterluiken komen ook vaak terug. 
 
 
Pastorijwoning
 
Pastorijwoningen worden gekenmerkt door rechte hoeken, eenvoudige vormen, een traditionele bakstenen gevel met aan de onderkant een gecementeerde plint, een voordeur omlijst in een blauwe hardsteen en lichtgekleurd schrijnwerk. 
 
Deze landelijke elementen zorgen voor een rustiek en authentiek uitzicht. 
 
 
Bungalow
 
Bungalows zijn relatief kleine eengezinswoningen die meestal uit een enkele verdieping bestaan. Het zijn doorgaans alleenstaande woningen die worden gekenmerkt door eenvoudige decoratieve elementen. Voor de invulling van het ontwerp worden vaak elementen uit andere bouwstijlen overgenomen. 
 

Meer informatie nodig? Klik hier voor een antwoord op al jouw bouwvragen. 
 

ctaimg

Een gesprek over jouw plan?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek in ons kantoor in Brugge.  Tijdens een eerste kennismaking kun je ons vertellen wat je voor ogen hebt. Bij ons ontstaat steeds het mooiste PLAN.